1 Miért teszitek fizetőssé a töltést?

Az infrastruktúra telepítése és üzemben tartása költséges dolog, így nem tudnánk tovább fejleszteni a hálózatot, ha díjmentes maradna a szolgáltatás.

2 Mit jelent a az ULTRA DC töltés?

Szakmai alapon jelenleg nincs meghatározva milyen teljesítmény szintek után nevezünk valamint villámtöltőnek vagy ultragyors töltőnek. A piac által használt terminológia szerint a villámtöltők maximálisan 50kW teljesítményt képesek leadni, míg az ultragyors töltő szegmens e fölött kezdődik és akár az 50kW teljesítmény többszörösét is képesek leadni. A töltési időt sok tényező befolyásolja, például az akkumulátor mérete, a külső és belső hőmérséklet, az, hogy a felhasználó teljesen vagy csak 30-80%-ra kívánja az akkut feltölteni stb. A gyakorlatban a villámtöltő kényelmesen használható egy hosszabb pihenő alatt. 150 km megtételéhez körülbelül 20 perc töltés szükséges. Az ultragyors töltők ugyanennyi idő alatt 3-400 kilométerre elegendő energiát biztosíthatnak, amennyiben az elektromos autó képes a maximális töltési teljesítményt felvenni.

3 Mennyi ideig tart az ULTRA DC töltés?

Az eddigi töltési tapasztalataink alapján egy DC töltés átlagos ideje alatt, ami 30 perc hozzávetőlegesen 100 km hatótávot kapnak felhasználóink. A Budapest-Nagyszőlős utcai 75kW névleges töltési teljesítményt leadni képes töltőnkön ugyanezen idő alatt akár 150 km hatótávot kaphatnak felhasználóink. Természetesen ez sok egyéb tényezőtől is függ, a teljesség igénye nélkül: az időjárási körülmények, az autó akkumulátorának hőmérséklete, töltöttségi szintje, életkora, vagy az adatkommunikáció gyorsasága.

4 Mennyibe kerül egy töltés?

Jelenleg egységnyi töltést vásárolni, a normál teljesítményű AC töltés ára 1990 Ft, míg a nagy teljesítményű DC töltés ára 2990 Ft.

5 Hogyan tudom megvásárolni a töltést?

Itt egész jól összefoglaltuk a folyamatot, katt a részletekért.

6 Mi történik akkor, ha megvásároltam a szolgáltatást, de a töltés valamiért megszakad 100% töltöttség előtt?

Ebben az esetben természetesen újraindítható a töltés. A helyszínen lévő kollégáinknak jelezd problémát és az ügyfélszolgálattal közösen megteszik a szükséges lépéseket.

7 Hol kérdezhetek, vagy hol jelezhetem amennyiben problémám van?

A töltőállomásokon korlátozottan tudnak segíteni neked, ügyfélszolgálatunk viszont 0-24 elérhető, kattints ide a kontaktért.

8 Milyen csatlakozóval és teljesítménnyel érhető el a szolgáltatás?

Minden általunk telepített oszlopon megtalálható 1db CCS szabványú, 1 db CHAdeMO szabványú és 1 db Type 2 szabványú csatlakozó. Normál töltés – AC- esetében a névleges teljesítmény 22kWh, míg nagy teljesítményű töltés – DC – esetén a névleges teljesítmény 50kWh.

9 Miért állhat le a töltési szolgáltatás az elindítás után?

Opció 1: Az autó állítja le a töltést

Opció 2: Az autó okozta rendellenes működés miatt, a töltőberendezés állítja le a töltési folyamatot és vészüzembe kapcsol.

Kérjük, az alábbiakat is vedd figyelembe:

Kollégáink elvégzik helyetted a szükséges lépéseket, azonban, ha mégis magadnak végeznéd el a kábel fel-és le csatlakoztatását, kérjük, hogy kerüld a töltési folyamat leállítását a gépjárműved utasterében található leválasztó gomb használatával. Ez megzavarhatja a csatlakoztatott rendszer folyamatait és ezzel mások számára elérhetetlenné teszi a töltőberendezés használatát. Amennyiben mégis ilyen leválasztás történik, kérlek, jelezd a töltőállomáson dolgozó kollégának.

10 Milyen töltők vannak és milyen típusú autókhoz használható?

Otthoni töltés esetében Type1 (pl. Nissan LEAF, Kia Soul, Peugeot Ion) vagy Type2 (Mennekes) (pl. Tesla Model S, VW eGolf, Renault Zoe) csatlakozók vannak.

Az egyenáramú (DC) töltőknek két fajtája terjedt el Európában. A japán autógyártók által kifejlesztett CHAdeMO rendszerűt használja a Nissan, a Kia, a Mitsubishi, a Citroen és a Peugeot, míg a Type2-es csatlakozó továbbfejlesztéséből született CCS csatlakozót főleg az európai autógyártók, mint például a BMW és a Volkswagen támogatják. A Tesla Model S CHAdeMO csatlakozón keresztül tud tölteni egy átalakító segítségével.

11 Opel Amperám van, azzal is működik?

Opel Ampera gépjárművek esetén előfordul, hogy a gyári Type2 – Type1 átalakító kábel, ami gépjármű tartozékai között található, nem képes töltési folyamat indítására. Ennek oka, hogy az egyik csatlakozó az átalakító kábel Type2 csatlakozófején gyárilag rövidebb és nem biztosítja a megfelelő fizikai kontaktot. Ez egy biztonsági előírás miatt van így, mivel az említett autótípus gyári javasolt töltése lassú AC töltőberendezésen keresztül javasolt. Létezik a kereskedelmi forgalomban olyan átalakító kábel ehhez az autótípushoz, melynek használatával lehetőség van a töltési folyamat elindítására.

12 Furcsa, rendellenesnek tűnő zajokat vagy erős, ventillátorhoz hasonló hangot hallasz az oszlopból, nem tudod, mit tegyél?

Ilyen esetekben megköszönjük, ha szólsz a kollégáknak a töltőállomáson, illetve elmondható, hogy normál üzem esetén a berendezés hűtőventillátorai működésbe lépnek. Ennek jól hallható zaja van, de hozzátartozik az üzemszerű működéshez, ezért ilyen esetekben a töltési folyamat hirtelen megszakítása nem indokolt és a vészleállító gombbal történő leállítás sem szükséges.

13 Mit jelent az AC töltés?

Az AC váltóáramú töltést jelent. Teljesítményét az autóba épített inverterek kis kapacitása miatt nagyon kevés autó tudja kihasználni. Általában az 50kW alatti teljesítményt tudják, a sztenderd az 22kW azonban egyes modellek képesek az AC-n is nagyobb energiafelvételre (pl.: Renault).

14 Mennyi ideig tart az AC töltés?

Akkumulátor méretétől és a töltöttségi szinttől függ, a jelenlegi statisztikák szerint 1-1,5 óráig töltenek az ügyfelek egy-egy alkalommal.

15 Mit jelent a DC töltés?

A DC egyenáramú töltést jelent. 40 kW-nál nagyobb kapacitású töltőket a hazai terminológiában villámtöltőnek nevezzük. Ezek jellemzően egyenáramú (DC) töltők.

16 Mennyi ideig tart a DC töltés?

Akkumulátor mérettől és a töltöttségi szinttől függ, a jelenlegi statisztikáink szerint 25-35 percig töltenek az ügyfelek egy-egy alkalommal.

EU logo
​Az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze által társfinanszírozott